woensdag 2 maart 2016

Mama vs Mama

The best mom in the world


Ken je dat die mamastrijd? (Bestaat er ook een papastrijd?) Het begint al in de zwangerschap, "Eet jij echt nog filet american?" Daarna de babyfase, "Ben je na 2 dagen al overgestapt op flesvoeding?" Hoor jij die beschuldiging in die vraag? Je voelt je gelijk een slechte moeder. Ten minste dit heb ik wel altijd. En dan ineens gaat daar in ons moederhart een sluis open, een sluis van allemaal argumenten, verdedigingen waarom wij overgingen op flesvoeding. Allemaal om goed te praten en ons niet zo schuldig meer voelen.


Mamaleger


Vanaf het moment dat er een klein wezentje in je buik verstopt zit, ben je officieel benoemd tot soldaat in het mamaleger. Als iemand ook maar iets niet zo positiefs zegt over je baby of jou als moeder schiet je meteen in de verdedigingspositie met je geweer vol argumenten in je handen. En als het even kan schiet je ook een kanon vol vragen met een beschuldigde ondertoon richting een aantal andere mama soldaten.

Afgelopen jaren voelde voor mij echt zoals ik hierboven heb beschreven. En ja ook ik deed daar vrolijk aan mee, ik was druk aan het verkondigen dat bijna iedereen borstvoeding kan geven. En ja daar ben ik nog steeds van overtuigd, maar ik snap heel goed waarom niet iedereen borstvoeding wil blijven geven. Of waarom mensen stoppen na 2 dagen borstvoeding. Ik snap het en nee soms ben ik het er niet mee eens en denk ik nog steeds "als je gewoon doorzet en de juiste hulp zoekt was het jou ook gelukt". Maar ik zeg het niet meer, want dat hoeft helemaal niet. Als jij als mama je prettig voelt bij flesvoeding geven dan moet je dat doen. Want je kunt beter voor je kind zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Dus voel jij je vreselijk bij het geven van borstvoeding of bij het geven van flesvoeding of bij het feit dat je kind wel of niet bij jullie in bed of op de slaapkamer ligt of... ik kan nog wel even doorgaan. Voel jij je ergens vreselijk of niet comfortabel bij, doe het dan niet. Want je kind voelt dat aan, een relaxte mama is een relaxter kind!

Respect

Daarom zou ik het fijn vinden als we elkaar wat meer in onze waarde laten als mama zijnde. We hebben veel meer aan elkaar als we elkaar steunen en respecteren dan als we elkaar afkraken of beschuldigen dat ze een slechte moeder zijn omdat ze hun kind even 2 minuten alleen thuislaten. Want alle moeders handelen uit liefde voor hun kind en dat is het beste wat jij je kind kan geven! 


Liefde is... mama

Liefs Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten